Category Archives: Refurbishment

Primary School Scheme Submitted For Planning

  • 1432_Render_Planning

We have submitted a planning application on behalf of Bibury CoE Primary school. The existing school is a Grade II listed building with two classrooms, a central hall space and support spaces for staff. With modern methods of teaching the school really needs many small teaching spaces rather than the two large spaces they currently have. The current hall space is central to the school, which is great for access but also means it is used as much for circulation as activities.

Working with the school Thinking Buildings came to a two-part solution: construct a new hall to the east of the existing school, and refurbish the existing hall and some of the support spaces to provide a teaching hub, a library on a new mezzanine level and a small group room. This approach gives the school many more options for where and how to teach and makes for a more dynamic environment for the children.

The hall extension building is proposed to be a simple pitched roof form, with a low-level stone plinth and oak cladding above. The cladding will weather to a beautiful silver finish, which will complement the Cotswold stone of the existing building. The playground face is provided with large format glazed doors, giving light to the hall and access and connection to the playground. The new hall is linked to the existing building but a discrete single story glazed link.

We’re looking forward to helping the school move this project forward in the coming years.

Small Is Important Too

Wharf

We work on a wide range of projects, some large, some not so large. One thing we believe is that it’s not the size of the project which is important. Every project brings its own unique set of challenges, whether it’s the budget (or lack of budget), timescales or design.

Working with a private client we were set the challenge of developing a design for an extension to a listed mid-terrace house. The couple moved into the house several years ago, but now they have two new little family members and the house just wasn’t big enough. They love the house, the area, and the schools but the house just wasn’t working for them. They needed more space.

Thier ambition was for a modern, light, and open plan living area for the family to enjoy. The old part of the house was poorly lit and split into many spaces. We didn’t want to rip out all the existing walls and destroy the character of the house, so an extension was the right choice. Although they love the house, they wanted an extension to contrast the style of the original house. We worked closely with the Local Planning Department and the Conservation Officer. We met them on site and they could see our reasoning and supported the scheme. The extension is modern, but the form of the roof follows the shape of the adjacent extensions with a type of gable front.

Developing the design in the way we did also allowed original features of the house, such as the staircase to be rebuild. This had been taken out some years ago, to save space but the spiral replacement was awkward and out of keeping.

There’s more work to do as budget allows, but the work has already made a fantastic improvement to the living space.

 

Planning Permission Granted for Barn Conversion

Thinking Buildings are pleased to obtain planning permission for a barn conversion in the Cotswolds. From discussions with the planning department we were encouraged to make use of the barn's existing openings. This kind of open collaboration can often be to the benefit of projects,...
Read more