Domestic Barn Conversion

A dilapidated former dairy barn has been transformed into a new 4 bedroom family home. The existing building is a Grade 2 curtilage listed structure situated within the Brill Conservation Area. The project includes the full restoration of the original barn’s elm timber framing and trusses to form a double height grand hall. The main barn has been significantly extended to the rear to provide new living spaces, bedrooms in the roof space, and a large basement with utility room and a cinema room/gym. The rear extension is constructed using green oak timber framing with an unusual interrupted tie and in-board post arrangement. A new oak framed car port has also been constructed to the front of the barn.
The materials were chosen to match and complement the original barn and surrounding buildings, with new handmade wood kiln fired bricks laid in a contrasting chequer pattern with salt glazed headers, profiled corbelling and dentil courses. High quality solid oak windows and doors have been fitted into new and existing openings.
The new dwelling has been upgraded to surpass current insulation standards and a Ground Source Heat Pump (GSHP), linked to underfloor heating provides the heating. Once completed the building will include Photovoltaic (PV) panels to generate on site electricity.
This self-build project has been managed by the client and is currently close to completion.

Thinking Buildings obtained the necessary planning consents, and provided full detailed drawings for Building Regulations and construction.