Weedon, Buckinghamshire

Residential Architects Weedon

This house design was developed to be contemporary whilst using traditional shapes and building forms to fit sensitively into its surroundings. Due to the challenging site, that sloped both front to back and side to side, a split level layout was developed. The result is a fantastic sequence of spaces and
volumes as you move through the house.

A key feature of the living spaces is an oak clad curved pod containing the utility room, plant room, cloaks and downstairs toilet. The pod and its shape provides an important feature of the overall design, providing a degree of separation between the open plan kitchen, living and dining zones whilst also hiding away all of the service spaces. The pod is a truly stunning feature of this lovely house that provides warmth, drama and a real sense of craftmanship.

The client set an ambitious brief to meet Passivhaus standards of fabric insulation and air tightness. An insulated timber frame solution was developed to provide U values of 0.1 and an extremely low air tightness value of 0.58 which was a fantastic achievement for all involved in the design and build process.

Scroll to Top